24 september 2013

Kleuradvies

Vaak vragen mensen bij wie ik het huis weer netjes in de verf zet kleuradvies. "Wat denk je Pascal, kán een brandweerrode buitendeur?" Of: "Als we tegels uitzoeken voor in de keuken, is het dan voldoende als we een staal van het nieuwe aanrechtblad meenemen?"

Kijk op kleur
Daglicht optimaliseren met kleur
Nu is een vakschilder geen binnenhuisarchitect, maar kijk op kleur krijg je 'vanzelf' als je er dag in, dag uit mee bezig bent. Los van smaak - want die is persoonlijk - krijg je oog voor alle aspecten die bepalen of een kleur 'werkt' of niet. Vaak heeft de opdrachtgever al een idee en helpt het 'oog van de vakman' om te kunnen besluiten over die ene tint of nuance.

Sfeer
Voor een kleuradvies kijk ik, om te beginnen, naar de ligging van de ruimte. Ligt de woonkamer op het noorden? Dan is het licht koel. Als de opdrachtgever een warme sfeer wil creëren, dan kan hij spelen met tinten rood,oranje,geel of bruin. Deze kleuren zorgen voor een behaaglijk gevoel. Wel is het opletten geblazen. Eén rode muur kan prachtig zijn, twee worden waarschijnlijk teveel.  

Oma's bureau
Ook is het belangrijk te bepalen welke meubels en voorwerpen straks in de 'nieuwe' woonkamer staan. Die nieuwe bank en het mahoniehouten bureau van oma moeten immers allebei mooi tot hun recht komen. 

Tegels
Wat betreft de vraag over de kleur van de tegels in de nieuwe keuken: neem naar de tegelhandel een staal mee van het nieuwe aanrechtblad én van de kastjes. Je zult zien dat dat geen overbodige luxe is.