30 september 2013

Advies voor gladde muren na bouw Noord-Zuidlijn

Haarscheuren: hoe werk je ze weg?
In Amsterdam Noord had het huis van Wilfried en Els best te lijden onder de bouw van de Noord-Zuidlijn. Nu de werkzaamheden (daar!) klaar zijn, vroeg Wilfried hoe de haarscheuren die waren ontstaan in plafond en muren het beste konden worden weggewerkt. Viel het te herstellen? Moest er opnieuw gestuct worden?

Advies: Renostuc
Herstel / opnieuw stucen: ik heb beide opties afgeraden. De kans dat de scheurtjes door de werking van het huis terugkomen is namelijk groot. En er is een uitstekend alternatief: Renostuc. Dit is een sterk en enigszins flexibel 'behang' van glasvezel waarmee je plafond en muren bedekt. De kunst is om het secuur en netjes aan te brengen. “Nee, het laat niet los,” kon ik de bewoners geruststellen. Ik zorg namelijk voor een goede voorbehandeling van het oppervlak, de juiste lijm en met het ‘inlijmen’ sla ik geen millimeter over. Het resultaat is een strak oppervlak, klaar om te worden geschilderd of behangen.

Het eindresultaatZo zag het eruit. 

Eén ding kan ik de bewoners alvast beloven: het probleem met de haarscheurtjes is straks echt blijvend opgelost. Goed vooruitzicht is dat deze oplossing in de uitvoering minder stof en overlast geeft dan stucen. Hij is bovendien de helft goedkoper.


En zo is het geworden:


De muur bij hetzelfde raampje, maar nu glad!
De raamkant is wit geschilderd...
de binnenmuur is nu grijs.