20 december 2013

"Het komt goed"

In november 2013 hadden we Pascal en zijn schilders over de vloer; de huiskamer en nieuwe keuken moesten geschilderd.Bovendien zat het stucwerk in de huiskamer vol haarscheurtjes, souvenir van de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Hoe krijgen we het ooit weer mooi? "Het komt goed," beloofde Pascal.


Als dat maar goedkomt...

Vloeren en grote meubelstukken werden afgedekt, een indrukwekkende hoeveelheid gereedschap  en materiaal aangevoerd. Met grote zorg en de handigheid van de vakman werden muren en plafond ‘behangen’ met Renostuc, een scheuroverbruggend materiaal. ’s Avonds bolde het desondanks bij een paar ramen. “Moeten we Pascal op attent maken,” zeiden we bezorgd tegen elkaar. “Het komt goed,” zei hij de volgende dag. We kregen er uitleg bij. Kortweg: het bollen was geen raar fenomeen en kon bovendien eenvoudig worden opgelost. Bij het schilderen van de raamkozijnen keken we opnieuw bezorgd: “Zou Theo – de meester - het snijden verleerd hebben?” Nu was het Theo die ons geruststelde – de woorden kwamen ons al bekend voor.

Grachtenkwaliteit

Voorbereiden bleek een precies karwei te zijn met veel plamuren, bijwerken, nalopen, schuren, bijwerken, gronden en nog eens nalopen. We kregen ‘grachtenkwaliteit’. Schilderen was daarna relatief snel gebeurd. Inmiddels zijn huiskamer en keuken gelukkig weer ons eigen domein. De kleuren op muren en kozijnen zijn mooi, de afwerking fantastisch. Het is goed gekomen.

TIP! Bespreek de tijdsduur

Tip: overleg met Pascal hoe lang je tussen de verfpotten zit. Als leek kun je je daarop verkijken, terwijl het voor de schilder zo gewoon is, dat hij het misschien vergeet te bespreken. Verstandig voor het prikken van de housewarming.